Psíček

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Bradáčik malý

Originálny názov plemena : Zwergschnauzer

Krajina pôvodu : Nemecko

Doba vzniku : 15. storočie

Pôvodné využitie : Lov potkanov

Dnešné využitie : Spoločník

Priemerná dĺžka života : 14 rokov

Hmotnosť : 6-7 kg

Výška : 30-35 cm

Psy podobné bradáčovi sa objavovali už začiatkom 16. storočia v Bavorsku a Württembersku. Hovorilo sa im opičí pinčovia. Tieto psy, spolu s malým hladkosrstým pinčom, ovplyvnili vzhľad dnešného malého bradáča. Zámerom šľachtenia bolo vytvoriť zmenšený a čo najvernejší obraz bradáča, a ten bol korunovaný úspechom. Predkovia malého bradáča boli nasadzovaní do stajní a stodôl, aby tu chytali myši a potkany. Dnes sa z nich stalo vyslovene spoločenské plemeno.

Bradáč sa vyskytuje ešte vo veľkosti strednej a veľkej. Tieto variety bradáča sa vyvíjali úplne samostatne, každé má svoj vlastný chovný štandard a nájdete ich pod názvami bradáč stredný a bradáč veľký.

Malý bradáč má silné, statné, skôr zavalité a svalnaté, než štíhle telo. Hlava je pretiahnutá s oválnymi očami, ktoré musia mať tmavé sfarbenie. Nad očami je dlhé, husté obočie. Uši majú tvar písmena V a sú buď preklopené dopredu alebo kupírované vzpriamené. Kupírovanie uší je však v mnohých krajinách zakázané a preferuje sa prirodzený vzhľad ucha. Chvost je skracovaný a je nesený vodorovne.

Srsť malého bradáča je tvrdá a drôtovitá, s hustou, krátkou a jemnou podsadou. Na tele je srsť krátka, na ňufáku a na nohách je dlhá. Farba srsti je čierna, korenie a soľ, čiernostrieborná alebo čisto biela.

Malý bradáč je veľmi inteligentný a pozorný pes, ktorý však býva dosť zanovitý a svojhlavý. Je veľmi živý a temperamentný, je ostražitý a neúplatný strážca.

V okruhu rodiny si svojho pána obvykle vyberá sám, a býva na ňom citovo veľmi závislý. K cudzím ľuďom sa však chová veľmi zdržanlivo a nedôverčivo. Pokiaľ sa pes už vo šteňacom veku zoznámi s mačkou alebo inými domácimi zvieratami, býva obvykle súžitie bez problémov. Tento pes nebýva agresívny alebo útočný, inými psami sa však ľahko nechá zlákať ku bitke.

Pokiaľ má malý bradáč s deťmi dobré skúsenosti z mladosti, vychádza s nimi veľmi dobre a je im výborným kamarátom.

Prv boli bradáči chovaní ako vynikajúce pracovné psy. Malý bradáč je však dnes využívaný skôr ako spoločník, aj keď si stále udržal vlastnosti výborných pracovných psov. Je schopný výcviku aj skúšok, má schopnosť zvládnuť aj cviky služobného výcviku, samozrejme s ohľadom na jeho veľkosť. Malý bradáč sa dobre uplatní pri vyhľadávaní drog na colniciach.



  Takto vyzerá šteniatko.




   Takto vyzerá ako dospelý.


Halley

Plemená psov | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014