Psíček

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Francúzky Buldoček

Originálny názov plemena : Bouledogue Francais

Krajina pôvodu : Francúzsko

Doba vzniku : 19. storočie

Pôvodné využitie : Potkaniar

Dnešné využitie : Spoločník

Priemerná dĺžka života : 11-12 rokov

Hmotnosť : 10-13 kg

Výška : 30,5-31,5 cm
Aj keď toto plemeno, ak ho poznáme dnes, pochádza z Francúzska, svojich predkov má v Anglicku. Pravdepodobne je potomkom anglického buldoga. Do Francúzska sa dostal s chudobnými robotníkmi, ktorí tu hľadali prácu, a usadili sa v okolí Paríža. Pôvodne tento pes robil spoločnosť drobným remeselníkom, obľúbený bol u mäsiarov, tkáčov a kočišov, a bol využívaný ku ničeniu hlodavcov v robotníckych štvrtiach, kde títo ľudia žili. V druhej polovici 19. storočia bol krížený s inými plemenami, pravdepodobne s niektorými teriérmi, ale aj francúzskymi dogami. O tomto šľachtení však neexistujú žiadne záznamy. Vďaka svojej povahe a zaujímavému vzhľadu sa tento pes stal skoro obľúbeným spoločníkom aj ľudí z vyšších kruhov. Prvá plemenná kniha francúzskeho buldočka je datovaná rokom 1885, ako samostatné plemeno bol uznaný v roku 1898, keď bol taktiež stanovený jeho prvý chovný štandard, ktorý bol počas neskorších rokov ešte niekoľkokrát upravovaný.
Toto plemeno sa nevyskytuje v žiadnych ďalších varietach.
Francúzsky buldoček je malý, silný, zavalitý pes, trochu groteskného vzhľadu. Jeho hlava je široká, štvorcová s krátkym, širokým nosom. Oči sú položené nízko, sú veľké, guľaté a majú tmavú farbu. Netopierie uši sú nasadené vysoko, sú široké, vzpriamené a na vrcholku zaoblené. Silné telo s krátkymi končatinami má široký, sudovitý hrudník, široký, svalnatý chrbát a krátke, zavalité bedrá. Chvost je krátky, je nasadený aj nesený nízko, a je zatočený alebo prirodzene zlomený.
Srsť je na celom tele krátka, priliehajúca, lesklá a jemná. Sfarbenie srsti môže byť čierne, červeno žíhané alebo biele, so žíhanými znakmi. Povolená je taktiež biela farba, ktorá je však pomerne vzácna, a tieto psy musia mať čierno sfarbené okraje viečok a riasy.
Francúzsky buldoček je milý a príjemný spoločník, je veľmi inteligentný a citlivý. Je hravý a má zmysel pre humor. Niekedy môže byť však taktiež trochu tvrdohlavý a búrlivý
Svojmu pánovi je veľmi oddaný a doprevádza ho na každom kroku. Pokiaľ sa jeho pán zaujíma o niekoho iného, môže prejaviť žiarlivosť. Miluje celú rodinu, a je veľmi spoločenský aj k cudzím ľuďom. K ostatným psom sa môže francúzsky buldoček chovať trochu dominantne, pokiaľ však odmalička vyrastá s ostatnými domácimi zvieratami, nebývajú problémy.
Výborne si rozumie aj s deťmi, je k nim veľmi nežný a znášanlivý, rád sa zúčastňuje ich hier. Vyžaduje však jemné zaobchádzanie, aj malá hrubosť ho rozladí a dokáže mu pokaziť inak veselú náladu. Deti by však mali byť k psovi tolerantné a rešpektovať ho. Nikdy by pes nemal slúžiť ako detská hračka.Výchova francúzskeho buldočka nie je zložitá, je veľmi inteligentný a rád sa učí, musí byť ale dôsledná, pretože musíme počítať s jeho tvrdohlavosťou. Francúzsky buldoček je veľmi citlivý na tón hlasu, preto nie je potrebné používať žiadne tvrdé tresty.
Je to veľmi spoločenský pes, ktorý miluje ľudí a rád sa pohybuje v ich blízkosti, preto je vhodné chovať ho v byte a venovať mu dostatok pozornosti. Je ideálny aj pre malý mestský byt, pretože nepotrebuje ku svojmu životu veľký priestor. Rozhodujúca je pre neho prítomnosť láskyplného pána, ktorému je celý život oddaný.

  Dospelý jedinec.

  Šteňa jedinca.


           Halley

Plemená psov | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014